sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Pyöräretki paimenten kesälaitumille, Pshart-laakso,Tadzikistan

Lampaannahasta tehdyssa jurtassa vaari laulaa pienokaista uneen ja keinuttaa kehtoa vauhdikkaasti - tuollaiseen keinumiseen tottuneesta tulisi varmaan hyva merimies. Tytto laittaa tulta kaminaan ja isa opettelee englantia sanakirjastamme. Muodoltaan puolijoukkuetelttaa muistuttava kirgiisien perinteinen asumus on koristeltu kirjavin matoin ja kankain. Kirgiisien, vaikka ollaan viela Tadzikistanissa, silla Murgabista eteenpain vaesto on etnisesti paaasiassa kirgiiseja.

Jumalan hylkaamasta Murgabista loytyi yllattaen pyoravuokraamo ja umpikujien kavelyyn vasyneina otimme vaihteeksi pyorat alle ja suuntasimme pariksi paivaksi paikallisten kesalaitumille Phsart-laaksoon. Hurjan kaunis paikka! 4000 metrissa sijaitseva laakso koreili kaikissa eri savyissa, joita voi vain kuvitella luonnossa nakevansa. Pohja oli levollisen avara ja ihanan tasainen fillarointiin. Perille paastyamme ja pakollisen tinkaushetken jalkeen meidat otettiin iloisin ja ihmettelevin silmin vastaan. Tays yllapito 6usd\paiva.

Saimme seurata jakkien aamu- ja iltalypsya. Pikkujakit jaivat paivaksi jurttakylan liepeille leikkimaan, mutta isommat vietiin laiduntamaan ylemmas rinteeseen. Nama hupaisat elukat tarjoavat ison osan ravinnosta: jugurttia, voita, maitoa erilaisin yhdistelmin. Jugurttia kaytettiin myos kasvoilla rauhoittamaan auringonpolttamaa ihoa.

Ihmiset vaikuttivat onnellisilta jurtissaan. Yksinkertaista perinteiden mukaista elamaa upean luonnon keskella hoystettyna nykyajan mukavuuksilla. Meidan jurtastamme loytyi mm. aurinkopaneelilla toimiva sahkovalo ja kiinalainen muistikortteja lukeva ministereo. Siihen saatiin myos kytkettya Jussin mp3-soitin, mutta suomalainen musiikki sytytti vain juuri kavelemaan oppineen lapsukaisen tanssiaskeliin. Pian isommat lapset vaihtoivat taas tutumpiin saveliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti