maanantai 3. tammikuuta 2011

Keltaisen joen varrella, Lanzhou, Gansu

Lanzhou oli Iloiselle Sancaille ensimmainen Kiinalainen kaupunki. Taynna vilinaa, kaupungin ylla leijuva saastesumu, 3 miljoonaa asukasta, huikeita pilvenpiirtajia, neonvaloja ja Buddhalaisia ja Taolaisia temppeleita. Lanzhoun arveltiin olevan 1990-luvun lopulla maailman saastunein kaupunki, mutta nykyaan se ei enää nosta päätään joukosta. Pekingin ilma oli huomattavasti huonompi, Delhin kadut moninverroin likaisempia.

Itseasiassa Lanzhou on kaikessa sekavuudessaan ja hyorinassaan varsin viehattava kaupunki. Keltaisen joen rannoilla on viihtyisia puistikoita ja ymparoiville vuorille voi kiiveta nakymien tai sisaisen rauhoittumisen merkeissa. Sadat katukeittiot loihtivat toinen toistaan herkullisimpia annoksia pilkkahintaan. Jarjeton kulho suussa sulavaa lagmania (lagman=Keski-Aasian muslimien kasinvedetyista nuudeleista koostuva perinneruokia, jonka jaloin muoto loytyy Kiinasta) irtoaa kuudella yuanilla, kasa herkullisia dumblingeja neljalla.

Meille Lanzhou on kuitenkin supererikoinen koska taalta alkaa huomenna Tiibetin valloituksemme! Permitit on turvassa moneybeltissa siina junalippujen vieressa. Eli huomenna 16:19 hyppaamme stogeen joka vie meidat maailman korkeinta rautatieta Lhasaan. Lhasassa lienemme viela netin aarella kerran tai pari mutta sen jalkeen alkaa Lantiseen-Tiibetiin suuntautuva reilun parinviikon jeeppiretkemme, jolloin tuskin olemme linjoilla. Arvioitu lahtopaiva on 21. tai 22.9.

Eli uskollinen lukijakunta! Elkaa huoliko vaikka tanne ei hetkeen tekstia ilmestyisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti