sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kiinan ihmemaa, Kashgar

Vaikka Peking on viela tuhansien kilometrien paassa kiinalaisuus hyppaa heti ensikertalaisen silmille, jopa taalla uiguurialueella. Keski-Aasian tuppukylien jalkeen Kashgar tuntuu suurkaupungilta koristeltuna suurilla mainoskylteilla, joita iloisen sancain on aivan mahdotonta alkaa tavata. Kielia on kaksi, kiina ja uiguuri, mutta se ei paljoa lohduta, silla uiguuria kirjoitetaan muunnelluilla arabialaisilla kirjaimilla.

Taalla ei enaa poliisi koita ryostaa turistia vaan pitaa liioitellunkin hyvaa huolta meista. Kiina valvoo kaikkea. Internetin kayttoon vaaditaan paikallisilta henkilotietokortti ja siksi meita ei aina paasteta nettikahvilaan - omistaja joutuisi kaynnistamaan koneen omalla kortillaan ja taten ottamaan vastuulleen kaiken sen pahan, mita internetissa touhuamme. Taman yhden paikan loysimme, johon turisteja suostutaan ottamaan. Ennen koneelle paasya tyontekija rekisteroi meidat passin avulla koneen kayttajiksi.

Pamirin jugurtti-leipa -kuurin jalkeen suuta polttelevat herkulliset, mutta tuliset kiinalais- ja uiguuriruoat. Kiinalaista syodaan lounaalla ja uiguuria illalla silla ramadanin takia kaikki muslimi paikat ovat kiinni ilta seitsemaan asti. Ja silloinkin paasi vasta poydan aareen istumaan. Poydat olivat taynna vakea ja jokaiselle oli katettu leipaa ja vesimelonia valmiiksi, mutta kukaan ei viela syonyt. Auringonlaskua odotettiin karsivallisesti eika poydista napsittu ennen h-hetkea ja ruokarukousta.

Muslimimeininki on taalla enemman esilla kuin missaan Keski-Aasiassa. Ramadan ei ollut ongelma Tadzikistanissa, mutta nyt sita noudatetaan tarkasti. Myos vaatetuksessa tulee uskonto vahvasti esille. Naisilla hiveja ja miehilla perinteinen muslimihattu. Uiguurien kieli ja kultturi on lasna, mutta kiinalaisuus puskee joka kulman takaa esille ja rakentaa perinteisen vanhankaupungin tilalle moderneja taloja. Surullista - eivat tajua, etta juuri vanhakaupunki houkuttaisi turisteja.

Kashgar on kuitenkin loistava paikka pienelle huoltojaksolle, jota Iloinen Sancai kipeasti kaipasi Keski-Aasian polyjen jalkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti