maanantai 3. tammikuuta 2011

Pölyinen Pharyang

Pitkaan valttelimme Pharyangin kaltaisia kylia. Pari polyista katua, hirveasti roskia, sarjettyja pulloja ja kuumottavia koira laumoja.

Ennakkoluulottomasti lahdimme kuitenkin kaupunkikierrokselle. Nappasimme super marketista Lhasa Piitsut ja painelimme kaupungin laidalle ihmettelemaan hiekkadyyneja. Muutaman hetken paasta kymmenen koiran lauma siivutti meidat sadan metrin paasta ja suuntasi pois pain kaupungista, kohti yksinaista hevosta. Hammentavan jarjestelmallisesti koirat asettuivat rinkiin hevosen ymparille ja aloittivat hyokkaykset. Laheisesta talosta alkoi juosta ihmisia kivia heitellen hevosta pelastamaan. Koirat luovuttivat, jarjestaytyivat uudelleen ja alkoivat piirittamaan yksinaista jakkia. Paatimme hipsia takaisin kylaan, jos hurtille olisi tullut seuraavaksi vaikka ihmislihaa mieli.

Itse asiassa koirat Lansi-Tiibetissa ovat usein tottuneet ihmislihan makuun. Tiibetilaisten hammentava hautajaisrituaali, taivashautajaiset, toimii siten etta ruumis viedaan korkealle paikalle, missa rituaaliin erikoistunut munkki pilkkoo ruumiin kirveella linnuille syotavaksi. Aluksi katoavat silmat ja sisaelimet, myohemmin, munkin avustuksella, irtoavat myos lihakset luista. Lansi-Tiibetin karussa ilmastossa eivat suuret petolinnut tule kuitenkaan toimeen, joten puolivillit Tiibetin mastiikit ovat yleisia ja hyodyllisia kuokkavieraita taivashautajaisissa.

Siirryimme turvallisemmille seuduille, majapaikkamme katolle katselemaan auringonlaskua. Pari iloista pikkupoikaa tuli pitamaan meille seuraa. Illalla soimme 80 momoa (tiibetin versio dumblingeille, pelmeneille tai tortellineille) mitattoman halvalla, mukavassa pikku ravintolassa. Aamulla majapaikkamme miellyttava emanta nousi ennen sarastusta kokkaamaan meille aamupalaa, ja jalleen kerran pikku rahalla.

Pharyangin kaltaisissa kylissa ei ole juuri mitaan nahtavaa, ja harva turistijeeppi viitsikaan pysahtya lounastaukoa pidemmaksi ajaksi. Silti kiinnostavaa koettavaa ja havainnoitavaa voi loytya yllattavan paljon ja ennen kaikkea ihmiset ovat yleensa potenssiin rehdimpia ja ystavallisempia, kuinb varsinaisten turisti nahtavyyksien valittomassa laheisyydessa. Jos siis matkustat Lansi-Tiibetissa, uhraa tovi myos noille jumalan hylkaamille pikkupaikoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti