sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kiinalaisten mainoskylttien takaa, Turpan, Xinjiang

... loytyi lopulta etsimamme.

Mutta ensi vaikutelma paljon kohutusta Turpanista ei ollut haappoinen, lahinna arsyttava. Heti, kun vaalea skandinaavitukka pilkisti bussin ovesta, myyjat ja mainostajat ryntasivat kimppuumme. Tour tour the whole Turpan in one day tour...Me ei haluta mitaan hikista bussitouria, eika haluta nahda kaikkea ohikiitavan bussin ikkunasta yhdessa paivassa, ei ei ei. Mutta ne ei vaan luovuta - juostiin rinkkoinemme karkuun minka helteessa jaksoi.

Kiinalainen turismi tuntuu olevan yhta kiertoajelua ja ryhmassa valokuvaamista. Valilla joutuu vahan hikoilemaan (talla kertaa kirjaimellisesti), jotta paasee ryhmamatkojen ulottumattomiin.

Marssimme John's Cafe nimiseen matkatoimistoon. Meilla oli jo kerran mennyt sen kanssa sukset ristiin Tiibettia suunniteltaessa, mutta se tuntui olevan Turpanissa ainoa paikka, joka vuokraa pyoria. Kysyimme varovasti, mita maksaisi kahden paivan fillarivuokra. Halusimme polkea Flaming Mountainsille eli liekehtiville vuorille, mutta turismitati huusi kiihtyneesti: "no possible no possible, you have to take a tour!" No ei varmaan oteta. Harmitti, mutta lopulta se muuttui taas iloksi. Saimme vuokrata hotellin tyontekijoiden pyorat - kylla taalla jollekin se raha aina kelpaa. Huomenna siis fillarin selkaan.

Muutenkin Turpanin keskusta oli allottavan turistisoitunut: netti maksoi yhtakkia viisinkertaisesti, eika meita paastetty paikallisten nettiin, kun sen vihdoin loysimme. Majoitusten hinnat olivat myos pompsahtaneet huimiin lukemiin, joissa oli viela huimempi maara ilmaa. Turpan guesthouse oli ainoa, joka ei ensin yrittanyt huiputtaa meita moninkertaisilla hinnoilla. Silti vietiin sielta kaikki shampoopakkaukset ja hammasharjat:)

Illalla ostimme lohdutukseksi viinia - siita ja rypaleistaan tama paikka tunnetaan. Meno muuttui heti kun jatimme uutuuttaan kiiltavan keskustan taaksemme. Silkkitien tunnelmaa, kirkkaan vihreina koreilevia viinikoynnoksia, viinitypaleita kuivumassa talojen nurkissa ja ystavallisia ihmisia, jotka antoivat meille rypaleita, kun tervehdimme heita uiguuriksi.

Viinipullot juotiin piilossa viinikoynnosten alla ihastellen vihreyden seassa kohoavaa Emin minareettia. Turpan on kuin onkin todella kaunis paikka, kun vaan ohittaa keskustan halinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti