maanantai 3. tammikuuta 2011

Psykedeelisiä hiekkavuoria ja jeeppejä

Laskeutuminen Ngarin ylangolta Zadan laaksoon on vaikuttavaa puuhaa. Jalleen kerran kasittamaton tie johtaa jotenkin lapi satametristen pystysuorien hiekkakivimuodostelmien viidesta tuhannesta metrista aina syvalle Sutlejin rannoille, Zadan kaupunkiin. Muinaiset kirjoitukset kuvaavat paikan Shambalana, paratiisina. Elaman toteutuminen keskella kuumaista vuoristoaavikkoa onkin jo ihme sinansa. Paratiisiin on tosin paassyt luikertelemaan kaarme, tai jos tarkkoja ollaan, niin kaksin kappalein.

Tama muinainen ja aarettoman syrjainen kuningaskunta karsi ensimmaiset kulttuurilliset suuren luokan menetyksensa kulttuurivallankumouksen aikana kun punakaartilaiset pirstoivat alueen ainutlaatuisia luostareita, palatseja ja linnoituksia. Toinen kulttuurillisen tuhon aalto pyyhki paikan yli edelleen. Laumoittain turisteja, me mukaanlukien, rynnii tahan aarettoman syrjaiseen mutta kauniiseen laaksoon paivittain. Kiinan tienrakennuskoneisto on jo miltei saanut rakennusprojektinsa valmiiksi; prikymmenta kilometria odottaa viela paallystetta.

Mutta turistit tulevat syysta. Tholingin luostarin tuhatvuotiset viela jaljella olevat seinamaalaukset ovat aarettoman mielenkiintoisia. Kuinka Tiibetilaisen luostarin seinalta voi loytya tuhatvuotta vanha maalaus leijonasta? Osin raunioituneista ikivanhoista chorteneista tulee mieleen lahinna Intian ja Nepalin arkkitehtuuri. Hiekkakivi muodostelmat peittoavat muut vastaavat alleen. Koko laakso on kuyin valtava kokoelma luonnon omia patsaita. Guge Kingdom on roskista ja turistilaumoistaan huolimatta yksinkertaisesti vaikuttava. Kolmesataa metrinen kapea hiekkakivi kaistale muistuttaa muurahaiskekoa loputtominen luolineen ja tunneleineen. Huipulla kyyhottaa vaikuttavan kesapalatsin jaanteet. Iloinen Sancai paasi taas toden teolla leikkimaan Indiana Jonesia/Janea.

Silti upeasta laaksosta jai ontto tunnelma. Paikallisille olimme kavelevia setelinippuja. Keskusteluissa ei paasty tinkimista pidemmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti