sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Keski-Aasia jää taakse, Turpan

Xinxiangin provinssi jaa tanaan taakse ja samalla uiguurit, muslimit ja keski-aasia. Gansun provinssista alkaa oikea kiina, eika enaa tarvitse huolehtia ramadanista.

Vaikka Xinjiang luetaan maantieteellisesti osaksi Keski-Aasiaa, on idan Yhdysvaltojen eli Kiinan vaikutus alueella sen verran vahva, etta jatamme sen seuraavasta arviosta pois.

Keski-Aasian plussat ja Miinukset:

+ Paikalliset ihmiset. Missa ikina paikallisten kanssa olet tekemisissa on vastaanotto vilpittoman uteliasta ja vieraanvaraista, poislukien osa asiakaspalvelussa seka haparoivia enisaskeleitaan ottavan turismibisneksen parissa tyoskentelevista ihmisista.

+ Keski-Aasian matkailuskene. Ne vahat kanssa turistit joihin tormasimme olivat paaosin huippu sakkia. Ei muuta kuin terveisia kaikille ja pidetaan yhteytta ja Kiitos. Muuten, tuleville Keski-Aasian matkaajille tiedoksi etta muihin reissaajiin tormaa parhaiten a) Eraan kansainvalisen, sinikantisen opaskirjan mainitsemissa halpismajoituspaikoissa, b) Lukuisten Keski-Aasian maiden suurlahetystojen loppumattomissa viisumi odottelujonoissa. Top 5 mestat 1. Uzbekistanin suurlahetysto, Almaty 2. Pamir Lodge, Khorog 3. Bahodir GH, Samarkand 4. Gulnara GH, Tashkent 5. Third Dormitory, Almaty.

+ Budjettimatkaajalle hyvinkin sopiva hintataso.

+ Joustavat kulkuyhteydet, joskin asiakkaan kukkaron mukaan.

+ Uskomattomat maisemat! Tajikistanin ja Kirgisian vuoristot paimentolaisineen, Uzbekistanin kulttuuri kohteet, Kazakhstanin jarjenvastaiset aavikot... Top 5 1. Fan-vuoret, Tajikistan, 2. Pamir Hwy, Tajikistan 3. Pamir Alai, Kirgisia 4. Bukharan vanhakaupunki, Uzbekistan, 5. Mangishlak ja Beket Ata, Kazakhstan + monia muita.

+ Venajan-kieli, jos hallitset Venajan ja kyrilliset on matkustaminen Keski-Aasiassa verraten helppoa ja vielakin halvempaa.

+ Turistien vahyys, jos haluat reissata omillasi ilman valtavaa lankkari tms turistilaumaa ymparillasi mene Keski-Aasiaan.

- Palveluiden heikkous, valilla yopaikan, transportaation, jopa ruuan saaminen tuntui ylitsepaasemattoman vaikealta ja mistaan varsinaisista turisti infoista (ilman hyvaa Venajan-kielen taitoa) ei voitu puhuakaan.

- Jatkuva tinkiminen lahtien ravintolaruuista, kuljetuksista ja majoituksesta.

- Julkisen liikenteen puute, kyydin siis saa aina nopeasti, jos maksaa itsensa kipeaksi. Halpoja saakin odotella valilla tooooodella pitkaan.

- Miliisin pelko! Milloin vain voi kohdallesi osua virkavaltaan kuuluva henkilo, joka tekee kaikkensa ansaitakseen jonkun roposen, valilla paatahuimaavia summia, kustannuksellasi.

- Byrokraattiset, hitaat ja jopa korruptoituneet viisuminhakuprosessit.


Keski-Aasiassa matkustaminen kay tyosta. Se oli meilta tietoinen valinta, saadakseen paljon pitaa myos nahda vaivaa. Voimme myontaa empimatta etta valilla on ollut vaikeaa, ja mieleen on hiipinyt ajatus onko tassa mitaan jarkea. Ei ole mukavaa saapua Jumalan hylkaamaan kylaan aavikolla keskella yota, kun ensimmainen ihminen jonka tapaat on kusettava taksikuski, toinen hotellin respan nainen, joka ilmoittaa ettei ota asiakkaita vastaan, kolmas miliisi, joka sanoo etta viisumianne ei ole rekisteroity ja neljas paamiliisi, joka rankaisee kuukausiansionsa suuruisilla sakoilla.

Tai kun vasyneena korkean solan jalkeen ja rantasateenjalkeen huomaa, etta polku on pyyhkaisty pois ja pitaa kiveta takaisin ylos...

Tulliviranomaisten rattaisiin sotkeutuminen on myos yksi ehdottomia stressitekijoita...

Toisaalta loma Kanarialla tai Kaakkois-Aasiassa ei antaisi nain paljon, kokemuksia, muistoja ja ennenkaikkea rutosti oppia elamaan. Hetkeakaan en vaihtaisi pois...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti