torstai 20. tammikuuta 2011

Junalla pilveen!

Kiina naytti jalleen mahtinsa tekemalla mahdottomasta mahdollisen rakentamalla junaradan Tiibetin paakaupunkiin Lhasaan. Rata ei ole ainoastaan maailman korkein (5055m) vaan se halkoo alueita, jotka ovat tunnettuja karusta ilmastostaan. Changtangin ylanko sijoittuu paaosin 4500-6000 metrin korkeuteen. Kesalla laaksot muuttuvat upottavaksi suoksi, talvella riivaavat jaatvat pakkaset, ja lumimyrskyt. Lunta voi tulla tupaan keskikesallakin. Saapuessamme syyskuun puolessa valissa korkein sola oli tyystin lumenpeitossa. Kuvaavaa lienee myos, etta junaradan myota Tiibetin kieleen tuli standardisoida sanoja kuten: junalippu, laituri ja raiteet.

Juna kulkee ensimmaiseen Kiinan suureen kaupunkiin, Xiningiin, 22 tunnissa, kaymalla ainoastaan kerran hyvin lyhyesti alle 3000 metrin korkeudessa Golmundin pikkukaupungin kohdalla.

Tiibetin ylankoa dominoiville jakeille junailu ei ole viela arkipaivaa. Ikkunasta voi nahda jatkuvasti hanta pystyssa junaa pakenevia jakkilaumoja. Muihin nahtavyyksiin kuuluvat lukuisat villielaimet mm. Tiibetin antiloopit, villiaasit ja -lampaat. Henkeasalpaavista vuoristomaisemista voi nauttia mukavasti + 25 C hytissa Great Wall-punaviinia siemaillen. Iloinen Sancai suosittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti