torstai 20. tammikuuta 2011

Luolia ja mainiot kekkerit, Drak Yerpa, Tibet

Turismi on kasvanut Tiibetissa rajusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viela 90-luvulla Tiibetin polyisia teita kansoittivat jalan ja erilaisilla elaimilla kulkevat ihmiset. Nyt uutuuttaan hehkuvilla asfalttiteilla kurvailevat Toyotan Landcruiserit ja varikkaat linja-autot.

Iloinen Sancai halusikin kunnioittaa perinteita ja liikkumalla lihasvoimin, joten vuokrasimme fillarit alle kuudeksi paivaksi ja lahdimme pyorimaan ympari syksyista Kyi Chu laaksoa.

Ensimmaisena paivana testasimme, josko valitsemamme pyorat ovat soveltuvia usemman paivan retkeen. Otimme suunnaksi Lhasan pohjoispuolisen laakson. Loistava yhdenpaivan pyorailykohde! Laaksonpohja on muokattu vehnaa kasvaviksi terasseiksi; ymparilla tummat vaalean graniitin ja luostareiden taplittamat vuoren rinteet. Syksyn ruska loi viela laaksolle oman kiinnostavan pigmenttinsa. Paluumatkalla ystavallinen munkkiseurue kutsui meidat jakamaan herkullista picnic-ateriaansa. Jakinvoiteeta, tsampaa, makeutettua juustoa, kuivattua ja raakaa jakinlihaa, keitettyja perunoita ja tuoretta jogurttia. Kas siinapa herkullinen ateria auringon loisteessa.

Kuulumisten vaihto rajoittui kuitenkin kielimuuriin. Sen verran saimme kuitenkin selville, etta yksi vanhemmista munkeista oli tavannut Dalai Laman Intiassa, toinen tullut nuorempana rukouskavelya Degesta Lhasaan koko n. 1500 kilometrin matkan.

Toinen fillari vaihtui kokonaan, ja toisesta paikattiin rengas, minka jalkeen saatoimme startata aamun sarastaessa hyvilla mielin kohti Drak Yerpan luola luostaria. Tiukka nousu Changa-Lahan, 60 km/h makea alas Yerpan kylaan ja kahden ja puolentunnin hikoilu Drak Yerpan luostarille 4380 metriin.

Luolakompleksi on vaikuttavalla paikalla vertikaalisessa voimakkaasti rapautuneessa graniittirinteessa. Koko komeus on koristeltu valkoiseksi maalatuilla meditointiluolilla ja loputtomalla maaralla rukouslippuja. Drak Yerpan ylapuolella taivas nayttaa syvemmansiniselta kuin muualla.

Luostarilla otettiin lihasvoimin liikkuvat hyvin vastaan. Majapaikka ja tee jarjestyivat toki ilmaiseksi, mutta Suomalais kaksikko joutui hieman hammennyksiin kun molemmille lyotiin isot pullolliset Lhasa-olutta kouraan heti kattelyssa. Vahvasti murtaen joku ilmoitti no money.

Paikalla oli selkeasti suuren juhlan tunnelmaa, mutta paatimme ensin hoitaa uskonnolliset rituaalit temppelikayntien, rukouslippujen levittamisen ja koran muodossa. Koran loppupuolella eras munkki liittyi seuraamme ja esitteli Drak Yerpan taivashautajais-paikan. Paikalta loytyi ruumiiden pilkkomiseen tarkoitettuja veitsia seka hiiltyneita luita. Ystavallinen munkki havainnollisti omaa ruumistaan hyvaksikayttaen mista kohdin luut olivat kotoisin...

Koran ja pyorailyn uuvuttamina ajattelimme syovamme nopeasti ja painuvamme pehkuihin saman tien mutta viela mita! Heti paikalle saavuttuamme meidat istutettiin poytaan johon alkoi virrata olutta, changia ja ystavallisia Tiibetilaisia. Pyoraretkemme kannalta onneksi, avolava-auto tuli hakemaan naiset hyvissa ajoin Lhasaan jatkamaan juhlimista ja paasimme jotenkuten selvinpain ja hyvissa ajoin nukkumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti