perjantai 18. kesäkuuta 2010

Venaja takana Kazakhstan edessa

Mita Venajasta jai kateen?

Nuudeleita soimme kahdeksan pakettia.

Noin viiden vodkapullon juomiseen osallistuimme.

Iloisen Sancain Trippimittariin kertyi noin 6000 kilometria (arvio) metroissa, sporissa, stogeissa, dosissa, takseissa, lautoissa ja jalan.

Dosan ja stogen penkkeja kulutettiin yhteensa 76 tunnin verran.

Lampotila on vaihdellut sielta Valamon reilusta nollasta Astrakhanin +43 celsius asteseen.

Iloinen Sancai on myos verkostoitunut ahkerati, tuttavuuksia on kertynyt niin lukuisia etta tarvitisi kaivaa jo muistikirja esiin niiden kaikkien muistamiseksi!



Faktoja Venajasta



Liikenne:

Junailu Venjlla on lipunostoa lukuun ottamatta helppoa, mukavaa ja halvahkoa. Kansan luokassa, platskartnyissa oli hinta luokkaa 1500 ruplaa 1000 kilometria kohden per nena. Hintaan sisaltyy makuulaveri, petari, tyyny ja puhtaat lakanat seka miltei rajaton vessan ja kuuman veden kayttomahdollisuus. Jos tarkoitus on matkustaa pitka matka, suosi Venajan valtion rautateita!

Bussit ovat aika peruskamaa, joskin ilman vessoja. Hinnat paasaantoisesti halvempia kuin stogeissa, ja matkat taittuvat melkolailla yhta nopeasti. Valta ainakin pidemmilla siirtymilla, jos junaa on mahdollista hyodyntaa.

Isommissa kaupungeissa metro on meidan valinta. Helppo, nopea ja luotettava. Muista vain varoa taskuvarkaita. Dosat, mathrushkat ja elektrisiskit tuntuvat jotenkin vaikeilta. Lippuja myydaan missa sattuu ja pysakit ovat vahan epaselvia. Pitaisi orientoitua yhdessa paikassa pidempaan, jotta saisi paremmin selvaa.



Ruokailu:

Varmimmin saat Venajalla masun tayteen, kun seuraat kyrillisilla kirjoitettuja кафе- eli kafe-kyltteja. Useimmiten tarjolla on runsain mitoin kukkarolle sopivaa maukasta sapuskaa. Paikoissa on usein tarjolla valmiita annoksia, mika helpottaa valikoimista. Kyrillisin kirjoitettuun menuun eksyy helposti pidemmaksikin toviksi. Annoksen osoituksen jalkeen kokki tai tarjoilia tunkee sen mikroon ja bling, minuutin paasta lammin ateria on edessasi poydalla. Hinnat vaihtelivat isojen kaupunkien 300-350 ruplasta pikkupaikkojen noin. 100 ruplaan.



Raha:

Automaateista ei ole pulaa Venajan maalla, joten rahaa ei kannata raahata valtavia summia mukana. Myos luottokortti ja Visa electron tuntuivat olevan varsin yleisesti kaytettyja maksukeinoja. Ruplan kurssi pyori reissumme aikana 37 ja 38 valia, eli eurolla sai keskimaarin 37,50 ruplaa.



Kaupat:

Rautaesirippu on luhitunut ja Venajan marketeista loytyy tata nykya varsin laaja valikoima kaikenlaisia tuotteita. Erityisesti silmaan pisti Astrakhanin helteessa hikoilevat Valion Oltermanni-juustot! Isompia marketteja on tosin aika ajoin vaikea loytaa ja suurin osa jokapaivaistavarakaupasta pyorii продукты:jen eli produktyjen ymparilla. Niista reissaaja hankkii niin pikkupurtavat, bisset kuin vodkapullotkin ja useimmiten vuorokauden ympari.



Siinapa sita Venajaa sitten!



Kazakstanin uljas valloitus on pyorahtanyt lupaavasti kayntiin kohtalaisen hikisilla junasiirtymilla hilpeassa ja kummallisessa seurassa yli suolatasankojen. Mutta naista lisaa myohemmin. Nyt Iloinen Sancai jatkaa rantalomaa Aktaun kuumilla hiekoilla, joskin jonkinlainen suuri aavikkoretki toteutettaneen.



Jelena & Juri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti