torstai 22. heinäkuuta 2010

Silkkitien helmia, arabipoppa meloneita ja sashlikkia

Uzbekistan sykkii, tuoksuu ja kimaltelee.

Paakaupungissa Tashkentissa moskeijat ja nevostoarkkitehtuuri vuorottelevat ja yhtakkia kaikki ovat kaupittelemassa meille, kun Kazakstanissa tuntui, etteivat turistin rahat kiinnostaneet. Tashkentista loytyi siistein majoitus Moskovan jalkeen 15usd/hlo ja hintaan kuului tayttava aamupala. Vanhan kaupungin sydamessa kuhisee valtava Chorsu basaari, jossa esimerkiksi yksi monen sadan nelion laajuinen alue oli varattu pelkastaan meloneille. Vesimeloneita, hunajameloneita ja erikoismeloneita (joita Iloinen Sancai ei tunnistanut) pinottuina metrien korkuisiksi keoiksi. Muu bazaari hiljeni pimean tullen, mutta meloneita karrattiin rekka-autolla lapi yon. Turistille yksi jattimeloni irtosi 2000 sumilla eli 1 dollarilla. IS loysi myos suosikki ravintolansa, jossa hinnat tippuivat jokaisen ruokailukerran jalkeen. Viimeisena iltana otimme ruotsalaisen Igorin mukaamme ja illallinen kolmelle oluiden kera maksoi 14000 sumia eli n 7 usd. Mutta parasta tassa paikassa ei ollut halpa hinta vaan arabipoppi. Tarjoiltuaan ruokamme huiviin verhoutunut perheen aiti ja hanen n. 8 vuotias tyttarensa alkoivat tykittaa arabipoppia ja tanssia illan hamarassa. Vauhti oli huima ja tyttarenkin jalat pysyivat hyvin tahdissa mukana Rytmi tuntui olevan veressa isallakin, joka innostui hetkeksi mukaan jammailemaan.

Bukharassa aika tuntui vierahtaneet satoja vuosia taakse pain. Keskustassa ei nakynyt neuvostoliiton tai modernin arkkitehtuurin vaikutuksia, vaan kauniita kunnostettuja moskeijoita, medressoja ja linnoituksia. Low seasonin ansiosta iloinen sancai hemmotteli itseaan ihanassa parisataa vuotta vanhaan rakennukseen tehdyssa hotellissa: saimme 50 dollarin huoneen (jossa ilmastointi, oma vessa ja suihku seka jaakaappi) 20 dollarilla. Kauniin pinnan takaa loytyy viela surullisiakin historian jalkia. Kuniinkaallisesta linnoituksesta ei ollut sailynyt kuin nurkkaus, loput tuusan nuuskana puna-armeijan jaljilta. Ehdottomasti ihana paikka, vanhan kaupungin kapeilla kujilla riittaa ihmettelemista viela, kun perusnahtavyydet on tsekattu.

Aleksanteri Suuri sanoi Samarkandista, yhdesta Keski-Aasian vanhimmista asutuksista: "Kaikki, mita olen Samarkandista kuullut on totta, paitsi etta se on kauniimpi kuin odotin". Sijainti Kiinaan, Intiaan ja Persiaan johtavien teiden risteyksessa teki kaupungista yhden silkkitien merkittavimmista. Iloinen Sancai ihastui heti ensisilmayksella. Medressat ovat taalla suuria, kimaltelevia ja mahtavia ja loysimme Bed&Breakfast majoituksen (7usd/nena) aivan paanahtavyyksien vieresta. Toisaalta Bukharassa tunnelma oli tiiviimpi, joten suosikkia ei pysty valitsemaan. Ensimmaisena iltana tuimme poliisien omaa bisnesta Registanilla: paasimme parilla taalalla kiipeamaan minareettiin, josta avautui kaunis maisema auringonlaskussa kimmeltavan kaupungin ylle.

Jos tullisaatoa ei lasketa, Uzbekistan on ollut todella helppo paikka matkustaa Kazakstaniin verrattuna. Iloinen Sancai suosittelee kaikille historiasta, lammosta, shaslikeista ja mukavasta vilinasta kiinnostuneille. Taalla elaa helposti 20e paiva ilman kummempia saastotoimenpiteita. Heinakuu on ajankohtana hippasen liian kuuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti