torstai 15. heinäkuuta 2010

Keisarin uusi kaupunki

Bling bling!

Totaalisesti overiksi vedetty Astana onkin loistava osoitus siita, mita seuraa kun vallankahvassa olevalta henkilolta lahtee fillari kasista. Kaupungin kaavoitus lieneekin repaisty presidentti Nazarbaevin paivaunista ja sen kylla huomaa, hyvassa ja pahassa.

Kylla! Astana on vaikuttava. Sielta loytyy kultaa ja kimallusta, suihkulahteita, vehreita puistoja, valtava pyramidi, maailman suurimmaksi teltaksi naamioitu ostoskeskus ja futuristisia pilvenpiirtajia. Infrastruktuuri pelittaa, kyltteja ja opasteita on ruvettu kaantaa englanniksi ja kadut seka rakennukset kiiltelevat puhtauttaan. Ja ennen kaikkea, Astanalaiset ovat loisto possea; kaikki mukana ylpeina kiillottamassa kaupungin ja koko Kazakhstanin imagoa. Ihmiset tulevat hymyillen esittelemaan kaupunkiaan seka englanninkielen taitojaan ja matkatoimistojen nayteikkunoissa Astanan 97 metrinen Bayterek-monumentti komeilee pyramidien, Eiffel-tornin ja Vapaudenpatsaan rinnalla.

Astana ilmio on syntynyt vauhdilla. Vuonna 1994 presidentti Nazarbaev nimesi taman Siperian rajalla sijaitsevan tuppukylan tulevaisuuden paakaupungiksi ja vuonna 1997 valta siirtyi Almatysta Astanaan. Kaupunki on kyhatty kasaan kiireella, minka kylla huomaa, kunhan silmat ovat tottuneet kimallukseen. Tiet ja portaikot saattavat johtaa pusikkoon, vasta valmistuneissa puistoissa rikkaruohot rehottavat, katukivetykset lohkeilevat ja aivan ydinkeskustan ulkopuolella kaikki on viela enemman tai vahemman rempallaan.

Ja ennen kaikkea, koko muu Kazakhstan tuntuu laahustavan valovuosia saihkyvan paakaupungin perassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti