torstai 15. heinäkuuta 2010

Kazakstan laidasta laitaan (16.6-14.7.2010)

Kuukauden Kazakstanin viisumi umpeutui eilen ja ehdimme onneksi Uzbekistanin puolelle ajoissa. Nyt olisi tarkoitus koota maasta jonkinlainen yhteenveto. Miten ihmeessa maailman yhdeksanneksi suurimman maan voi rutistaa pahkinan kuoreen? Ei, kylla tasta tulee pakostakin valtava vesimeloni, sellainen, joita pikallisilla basaareilla kaupitellaan. Alla olevat kappaleet pyrkivat kokoamaan Iloisen Sancain ajatuksia tasta valtavasta oljyn ja arojen maasta. Tarkoitus on myos tarjota pieni infoplajays silta varalta, etta joku uskollisista lukijoistamme tanne joskus eksyisi.

ILOISEN SANCAIN KAZAKSTAN-TILASTOT
- telttayot: 5
- kuljettu matka ja siihen kaytetty aika: n. 7000 km ja 172 h eli 1vko ja 4 h -> kertoo hiukan tan maan koosta...
- Iloisen Sancain tapaamat turistit kuukauden aikana (venalaisia ei lasketa, koska sulautuvat niin hyvin joukkoon:
A) ennen Uzbekistanin lahetystoon menoa: suomalainen keski-ikainen pariskunta tulossa Uzbekistanista, 2 uus-seelantilaista, 2 japanilaista, 1 itavaltalainen, yks jenkki, 2 brittii, slovakialais-uussseelantilainen pariskunta = 12
B) Uzbekistanin lahetystossa vietettyjen pitkien tuntien jalkeen: edellisten lisaksi 1 jenkki, 1 irlantilainen, 2 belgialaista, 3 kanadalainen, 1 italialainen, 2 australialaista, 2 tsekkilaista, 1 britti = 13 edellisten lisaksi -> kaikki Kazakstanin turistit, Iloinen Sancai reippaasti muiden mukana, ovat jumittuneet Uzbekistanin lahetystoon (siita lisaa seuraavassa jaksossa)
ILOISEN SANCAIN MATKAILU VINKKI: jos olet Kazakstanissa vailla lansimaista juttukaveria, mene Uzbekistanin lahetystoon!
- Iloisen Sancain altimetrit ovat vaihdelleet -100 metrista 3500 metriin
- vatsataudit/turistiripulit: 0 (ja nyt kaikkien lukijoiden pitaa koputtaa puuta)
- syodyt nuudelit: laskut meni sekaisin, mutta junissa vietetty aika (eli melkein viikko) on eletty nuudeleilla ja puurolla
- juomatilastot: 1 vodkapullo, moldovalaisia viinieja 4 (ILOINEN SANCAI SUOSITTELEE!), kazakstanilaisia viineja 2,kazakstanilaisia oluita muutama
- sakkoja 2

KAZAKSTANIN BIITSIT
Hammentavaa, mutta totta - Kazakstania voisi melkein kutsua rantalomakohteeksi. Missaan ei ole Iloinen Sancai tavannut nain monipuolista valikoimaa rantalomakohteista. Luksusta edustaa Khan Shatyrin ostoskeskuksessa oleva biitsi aaltoaltaineen ja vesiliukumakineen. Aktaun rannalla saattoi seista vedessa varpaat palellen ja paa hikoillen (veden kylmyys niin kuumassa paikassa oli ihan kasittamaton ilmio). Paikallisten lomatunnelmaan ja Zhingis Khanin jaljille paasi Alakolin mustahiekkaisilla rannoilla ja vuoristoa saattoi ihailla Almatinskoje-jarven rannalla. Aral-jarven rannalla tunnelma muuttui apeaksi, joten sita ei Iloinen Sancai suosittele (vaikkakin todella nakemisen arvoinen paikka).

MAASTO JA ILMASTO
Maastosta saakin jo hyvan kuvan biitsi-kappaleesta. Vaikka suurin osa maasta on aroa, Kazakstanista loytyy paljon muutakin: lannessa tuhansia kilometreja aavikkoa ja kaspianmeri, etelassa ja idassa Tien Shan seka Altai -vuoret. Pohjoisessa saa on kesalla mukava, lannessa on aivan liian kuuma paitsi kaspian meressa alkaa varpaat palella, idassa ja etelassa kaikkea mahdollista riippuen korkeudesta.

MILIISI
Koppalakkien toiminta taalla on aika shokki oikeusvaltioon tottuneelle. Yksi paikallinen kertoi (yllattaen Uzbekistanin lahetystossa:), etta han lahjoo aina ovella seisovat poliisit rahalla tai vaikkapa skumpalla paastakseen anomaan viisumia (eli ei mikaan ihme etta meilla oli vaikeuksia kun ei lahjottu ketaan). Han kertoi myos kerran olleensa rajalla niin, etta kaikki paperit eivat olleet kunnossa, mutta paasi lapi, kun toi poliiseille Playboy -lehtia. Asialle ei kuulemma kukaan voi mitaan, koska korruptio yltaa ylimpaan herraan asti. Saa nahda miten meille kay Uzbekistanissa, jonka sanotaan olevan Keski-Aasian pahin miliisien suhteen.
Suuremmissa kaupungeissa sai virkavallalta olla rauhassa, mutta provinsseissa poliisi oli valilla turhankin tunkeilevainen. Aariesimerkkina Aktogayn yliaktiivinen koppalakki, joka tunkeutui koputtamatta huoneeseemme kyselemaan passia ja sivilisaatya. Osa provinssien virkaintoisuudesta selittynee myos ihan silkkana uteliaisuutena; pitaahan oudonnakoinen passi tsekata kun siihen kerta on oikeus. Syrjaseuduilta loytyivat myos ne kingeimmat miliisit, jotka aloittivat asioinnin esittaytymalla ja pyrkivat oikeasti olemaan avuksi esimerkiksi auttamalla majapaikan etsinnassa, kun matkalainen saapuu uuteen paikkaan keskella yota (Elista, Aralsk).

IHMISET
Kaikki tavikset ovat aivan ihania ja hurjan vieraanvaraisia. Kun kyseessa on joku virkailija, meininki on aivan painvastaista. Lahes joka ikinen kerta juna-tai bussilippuluukulla myyjan ensimmainen vastaus meille on NJET! Ja melkein aina lippuja kuitenkin on loytynyt, kun olemme riittavan kauan hiostaneet myyjaa.

MAJOITUS
Hinnat ovat vaihdelleet 500-1750 tenngea/hlo eli 2,5 eurosta about 9 euroon per nena. Taso on paaasiassa ollut ihan jees, Almatyn Third Dormitorya emme voi suositella kellekaan vaikka se olikin halpa.

VESSAT
Tama erityisesti naisille. Vessat taalla on hirveita muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Sita on tullut kehiteltya kaikenlaisia taktiikoita hoitaakseen asiansa ilman etta tarvitsee koskea ponttoon. Osa vessoista on intialaistyylisia reikalattiassa-vessoja ja ne ovat Iloisen Sancain suoksikkeja taalla. Paikalliset nimittain kayttavat tavallisia istuttavia ponttoja samalla tavalla kuin reikalattiassa-vessoja: kiipeavat ponton paalle seisomaan ja yrittavat osua siina juurikaan onnistumatta.

RUOKA
Ravintoloiden listat, laatu ja hintataso vaihtelevat rajusti. Almatysta, Astanasta ja Aktausta loydat kaikki mannermaisen keittion herkut, joskin kukkarosi kapenee vauhdilla, joka on yhtenevainen Suomen ravintolakulttuurin kanssa. Iloinen Sancai kiersikin moiset loukot kaukaa (vaikka halpaan pizzaan sorruimmekin pari kertaa), ja tutustui Kazakhstanilaisen keittion erikoisuuksiin, eli: mantyihin (vahan niinkuin isot pelmenit), ploveihin (oljyssa paistettu riisi hoystettyna aprikoosilla ja lampaan lihalla), lagmaniin (paikallinen nuudeli soppa), brisoliin (munakkaaseen kaaritty jauhelihapihvi perunamuusilla), shaslikeihin ja muutamiin muihin, joiden niemt eivat juuri nyt palaudu mieleen. Moiset herkut irtosivat kaupungeissakin 250-500 tengella eli 1,5-2,7 eurolla. Halvimmillaan Kazakki erikoisuudet ksutansivat vaatimattomat 180 tengea eli euron annokselta.
Kaupoissa ruoka on Suomen hinnoissa, eli ei alyttoman kallista. Toisaalta suhteutettuna ravintolaruokiin, ei oikein maksa vaivaa kokata itse. Pikkukauppoja loytyy asutuskeskuksista Venajan tapaan varsin tiuhaan. Supermarketit ovat harvemmassa joskin varsin hyvin varusteltuja vaikka Valion tuotteet olivatkin listoilta pudonneet.

JUOMA
Ita-Helsingin alajaosto onkin varmaan jo vesikielella ja turhautuneena odotellut tata osiota, eli ei muuta ku terveisia meltsiin ja kaikille muillekkin.

Kazakhstanissa paikalliset bisset bungaavat marketeissa 100-150 tengea (0,60-0,80e)/0,5l, baareista ja rafloista maltaiset lahtevat kitusiin 150-350 tengella. Eri panimoiden tuotteet ovat paasaantoisesti laadukkaita, joten rahojen haaskaaminen tuontioluihin on turhaa rahan ja resurssien haaskausta. Joissain expat-kuppiloissa keskaariin saa kulumaan helposti 600-1000 tengea tuopilta, mutta se onkin sitten jo oma valinta.

Viinan (eli vodkan kanssa) ei Kazakhstanissa juurikaan latratty, mutta tarkkasilmaisen seikkailijan silmat toki bongasivat hyllyilta hintahaitarin, joka kattoi kaiken 110 tengen lasinpesunesteista, liki tuhannen tengen "laatu"tuotteisiin. Siis puolenlitran flindaa kohti.

Sen sijaan Iloinen Sancai loysi ilonaiheen Moldovalaisista viineista, jotka edustivat erittain hyvaa hintalaatusuhdetta. Haarukalla 500-700 tengea sai hyllysta mukaan mielenkiintoisennakoisen punkkupullon, joka ei taatusti ollut pettymys. Kyseiset tuotteet pyoritelivat nimittain Etela-Eurooppalaisia huomattavasti kalliimpia kilpakumppaneitaan 6-0!
Tynnyreiden pohjalta kaavittuja Kazakhstanilaisia olisi sanut 400 tengen hintaan.

Venajan koosteesta taisi juomaosio unohtuakkin, mutta mainittakoon tassa etta jopa vodka oli isantamaassa selkeasti kalliimpaa. Maltaisiin mieltyneille ilonaihe saattaa loytya 1,5-2,5 litran muovisista biniflindoista joita lukuisat produktyt kauppaavat varsin kilpailukykyiseen hintana.

8 kommenttia:

  1. Anonyymi16.7.10

    Hei reissaajat!

    Ihan mieletön blogi ja mahtavia kuvia teillä :) Näköjäään ootte ehtineet kokea jos jonkinlaista, niin ainakin vauhdikasta elämää siellä :)
    Ehdin nyt vasta lukaisemaan tämän kunnolla läpi kun täällä töissä on hiukan hiljasempaa. Lupaan aktivoitua ja kommentoida kaikki suraavat päivitykset läpi, ettäs tiiätte.

    Onko mitään tietoa, että milloin ootte tulossa takaisin?

    Onnea matkan jatkoon, pitäkää huolta toisistanne: Ilona

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa et sakin oot loytanyt tiesi tanne! Tyopaivat on tietty parasta aikaa blogin lukemiseen! Ja jos pomo on toista mielta niin voi ottaa suoraa yhteytta Iloiseen Sancaihin. Toista puheen ollen, mites ne sun tyomatkat? Dami ja Georgia? Vauhdikasta on ollu joo, nyt Bukharassa hiki virtaa (vahan vajaa 40 astetta:). Ei tiedeta koska tullaan, varmaan marras-/joulukuussa. Mitas juhannuksena? Enta oliks rokkaamassa ruississa?

    Kiitos, taalla ihan oikeesti tarvitaan onnea, kun mikaan ei oo kauheen helppoa:)

    VastaaPoista
  3. Iloinen sancai jatkaa matkaansa, hyvä hyvä. Täällä on palattu suomeen amsterdamin kautta. Tulli ei ollut niin kuumottava kuin teillä siellä vaikka helsinki-vantaalla joutuikin koiran haistelemaksi. Törni meni nappiin , Ei katastrofeja ja homma oli pirun siistiä ja mielenkiintoista. Jatkokin olisi ollut mahdollista mutta kun meni kauheaksi säätämiseksi (jatkuueijatkujatkuu jne..) ilmoitin etten jatka jos ei selvyyttä tule, eikä tullut. Nyt takaisin turussa ja vkl kustavissa. Tuntuu että pää sulaa ja aivot valuu korvasta tän kuumuuden takia. Kämppis viettää aikaa mökkeillen Savonlinnan liepeillä. Puhui jotakin Metromaratonista mutta mä taidan olla porissa kuuntelemassa rokkia silloin...

    Keep on going

    Heikki

    VastaaPoista
  4. Hyva et meni homma hyvin, vaikken juuri muuta odottanutkaan. Joo me ollaan kuultu et siel on lampoennatykset paukkunu, meidan telttapaikalla sato pari yota sit lunta!

    Loydettiin muuten ehka yyberein Big Wall mesta ever, ma koitin ottaa sulle fotoja, ni paaset vahan fiilistelee. Kannattaa buukkaa jo lennot ens kesalle Dushanbeen ja suuntaa sit joksk kolmeks kuukaudeks Fan-vuorille.

    Okei, mut ei muuta ku nauti kesasta ja lomasta keep in touch!

    J&H

    VastaaPoista
  5. Anonyymi3.8.10

    Hej,

    pomo on nyt ohjeistettu ottamaan teihin yhteyttä ;)

    Olin Groningenissa, Damista n.150 km pohjoiseen, hieno reissu muuten, mutta liikaa PowerPointtia :D Georgiaan ei päästy lähtee levottomuuksien vuoksi, ehkä joskus sitte uusiks. Juhannuksena oltiin Ahvenanmaalla pyöräilemässä.

    Viime viikonloppuna olin Jukka Pojan ja Kaikukastin keikalla DBTLässä, hieno meininki ja paljon ihmisiä :)ensviikolla lähdetään kiertelee Suomea kun mulla on LOMA :)


    Niin ja sori jos nyt avaudun näistä samoista asioista uudelleen ja uudelleen. Mielestäni vastasin jo ja kommentoin muitakin teidän kirjoituksia, mutta eihän niitä täälllä näy :)

    Halauksia: Illi

    VastaaPoista
  6. Ok, ma vastaan sit pomolle kyrillisilla ааккосилла niin joutuu hetken kuluttamaan aivonystyroitaan. Joo power pointti pitais kieltaa lailla ja piirrella vaan varitusseilla kivoja kalvoja. Georgia on kuulemma hieno maa (tavattiin taal pari tyyppii jotka on kayny siella) ja sielta saa taivaallista ruokaa! Et taytyy pitaa mielessa kun rauhottuu...

    Miten pitka loma irtos? Laheks te Karin kaa? Onks nooku road trippi vai milla valineella kiertelette? Mita mestoja suunnitelmissa vai ihan random seikkailuu? (tulee mieleen yks tietty random reili:)

    Muillakin on kai ollu ongelmii kommausten kaa, ei oo nakyny ei mut ajatus on tarkein ja kertaus opintojen aiti.

    Haleja ja kerro terkkui Annalle jos naat kun siita ei nay nettimaailmassa jalkeakaan!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi3.8.10

    Hyvä hyvä, tiesin et suhun voi luottaa näissä asioisssa:) joo mut tosiaan PowerPointattiin melkeen kuoliaaks siellä :D

    Lähetään käymään yhessä Georgiassa joskus, kun siellä random reililläkin oli niin kivvaa! Kartsan kanssa lähdetään autolla tonne Itä-Suomeen päin, ei tarkempia suunnitelmia reitistä, fiilispohjalla edetään. Kolme viikkoa on tiedossa nyt kesällä, säästin yhden viikon vielä syksyks/talveks, jos silloin lähtis jonnekin lämpöseen :) Voisin tulla vaiks moikkaamaan teitä johonkin.

    Ootteko saanu paljon uusia tuttavuuksia sieltä? Entäpä onko joku mesta jääny erityisesti mieleen tai sellaseks että olis kiva mennä uudelleen käymään? Tai jotain mihin ei ikinä enää? Onneks ootte näköjään jatkanut matkaa yhdessä ja samaa reittiä, ettei oo tarvinnut tehdä sitä temppua, jota teidän mummi ehdotti :D

    Oltiin Rymättylässä pari vkloppua sitten, Anna on aika paljon siellä kun niillä on se taloprojekti. Tie sinne oli jo ilmestynyt ja tonttikin oli mukavan kokonen...että tupareita ootellessa nyt vaan. Vissiin joulun aikoihin pitäis olla valmis. Niin ja eipä sitä oikeen täällä netti - eikä livemaailmassa tavoita :D

    Villelle syntyy nyt marraskuussa sitten poika, näin just kuvan siitä..ihan oli isänsä näkönen :)Porukat on lähdössä huomenna Espanjan rannikolle seilaamaan. Epäreilua.

    Näin muuten Tompan viikonloppuna, koitin vilkuttaa, mutta ei se tainnut tunnistaa :)tai sitten se häpes kun joku täti koitti jotain huudella ja huitoa.

    Jees, hyvää pyykkipäivää

    Ilpo

    VastaaPoista
  8. Joo Georgia pidetaan mielessa ja kai toi oli sitten lupaus et lennat syksylla meita moikkaamaan!? Sijainti ois jossain Kiinassa:)

    On joo tavattu paljon tosi hyvii tyyppei ja varmasti tulee pidettya yhteytta reissun jalkeenkin, ollaan kutsuttu kaikki suomeen purjehtimaan ja saunomaan. Kazakstan tuli nahty niin et sinne ei tarvi lahtee uudestaan, mut Uzbekistanista jai sellanen kutina et vois ottaa joskus halvat lennot. Ja taalla Tadzikistanissa vaan on hienoimpia vuoria ikina.

    Onnittelut Villelle ja Pauliinalle!!!

    Luultavasti ehditaan Annan tupareiks takas. Mut joo nahdaan siis joku parin kk:n paasta Kiinassa...

    VastaaPoista