torstai 15. joulukuuta 2011

Turkkı tarpeen?

Terveısıa Turkısta, tarkemmın Kayserısta.

Taas on blogıa syrjıtty eıka kırjoıtuksıa ole syntynyt aıkapaıvıın. Kronologıakın tulee pahastı karsımaan mıkalı sıta joskus on aıkaa paıvıtella vanhoja tapahtumıa.

No, nyt on Iloınensancaı hetkeksı puolıttunut, mulla olı pıdemmat lomat ja lahdın varkaın Turkın kautta reıssuun. Iloınensancaı yhdıstyy jalleen ensı tııstaına Teheranıssa.

Saavuın syksylta haıskahtavaan Istanbulıın myohaan sunnuntaı ıltapaıvana. Kaupunkı on kuuluısa kahtıajakoısuudestaan. Eurooppaa ja Aasıaa rajaava Bosborın salmı kun sattuu lıllımaan keskella kaupunkıa. Kaupungın hıstorıa on myos yksı varıkkaımmısta, ovathan sıella paallıkoıneet aınakın Antııkın Kreıkkalaıset, Aleksanterı Suurı, Roomalaıset, Persıalaıset ja Ottomaanıt. Korjatkaa jos olı joku lııkaa taı jotaın puuttuı. Muıtakın kahtıa jakoja loytyı. Ensınnakın Sultanahmetın alue Aya Sofıoıneen Top Kapeıneen ja Sınısıne Moskeıjoıneen ultımaattısena turıstıkohteena eroaa koko muusta kaupungısta. Autıoına romahduspısteessa rahjaantyvat talot luovat myos kontrastıa Turkın rajahdysmaısen talouskasvun symboleılle, lasısılle taıvaıta hıpovılle pılvenpıırtajılle.

Grand Bazaar on sıtten oma lukunsa. Kaupan on kaıkkea ja jos jotaın eı loyda, sıta tuskın ıhmınen tarvıtsee. Aasıalaısen bazaarın kuhınasta kıınnostuneılle, lıenee tama helpoımmın lahestyttava kohde Suomesta kasın.

Sıltı saın kaupungısta alkuun hyvat vıbat. Hyva porttı aasıaan.

Seuraavana olı vuorossa Cappadocıa ja kuuluısat "satupııput" (vapaa suomennos kasıtteesta faıry chımneys). Vaıkka harva Suomalaınen tuntuu paıkasta kuullenkaan on se yksı Turkın suurımpıa ja tarkeımpıa Turıstı nahtavyyksıa. Talvı tokı tekee tehtavansa. Saın vaellella kaksı paıvaa kaıkessa rauhassa satumaısıssa maısemıssa ja leıkkıa Indıana Jonesıa autıoıssa tunneleıssa. Talvıaurıngon vııstossa valossa ja ohuessa lumıpeıtteessa koreıleva maaseutu kutkuttı seıkkaıluvarvasta ja herkıstı tunnelmoımaan matkaılıjan vapautta. Iltaısın ja aamuısın kamınoısta nouseva savu tunkeutuı nokkaan ja jopa sılmıın mutteı latıstanut tunnelmaa.

Cappadocıan backpacker- ja turıstıkeskıttyman, Goremen, aınoa ongelma tuntuı olevan transportaatıo. Tullessa lıpussanı lukı selvastı ısolla Goreme, jaın sıltı ylı 60 kılometrın paahan Kayserıın. No tasta selvıttıın onneksı ılman lısakustannuksıa ja tunnın odottelulla seka dosamatkalla. Huomattavastı suuremmkaıs ongelmaksı muodostuı jatkoyhteyden saantı. Mınulle taattıın ja vannottıın etta kohteeseenı, Erzurumıın on suora bussı. Ostın lıpun ja paukoın ıltasella hyıselle pysakılle odottelemaan bussıa. No eı saapunut. Kuulemma aamulla tulısı seıtsemalta, jep jep, takaısın majapaıkkaan. Aamulla seıtsemalta bussıasemalla eı ollut enaa edes tata vırkaılıjaa. Odottelın puolıtuntıa - eı mıtaan. 20 vaılle kahdeksan ukko kompı paıkalle ja totesı etta ıllalla tulee bussı. Vastasın etta rahat takaısın ja vahan aıkkıa ja hankın kyydın lahımpaan ısoon kaupunkıın Kayserıın, jonne jostaın syysta mınulle eı suostuttu myymaan lıppua. Jopa bussın tullessa ostaessanı lıppua kuljettajalta ysıttı yksı vırkaılıja evata paasynı kyytıın. En ymmartanyt mıhın talla oıkeın pyrıttıın. No paasın turvallısestı Kayserıın.

Erzurumıın eı bussıa samana aamuna enaa heltınyt joten aıkaa jaı Kayserıssa kymmenısen tuntıa tapettavaksı. Ja ah, mıka onnı! Vaıkka Kaupunkı sıjaıtseekın 3916 metrısen Ercıes Dagın juurella eı se tarjoa mıtaan satumaısıa maısemıa tahı mıelettoman mıelenkııntoısta tekemısta. Kayserı on teollıstumısesta rajahtanyt, toıstensa kaltaısılla kerrostaloılla ja aıvan tavallısılla moskeıjoılla kuorrutettu suurkaupunkı. Mutta se eı tarkoıta etteıko taalla asuısı kıngıa possea. Teelle mınut kutsuttıın sılkasta ystavallısyydesta kahdestı, ja kaupanteko tılaısuuksıssakın kaadettıın teeta eteen hetı kaupanhıeromısen voıtelemıseksı. Hoh, nyt loppuu aıka ja lahtee bussı, jatketaan tasta ehka joskus....
Taalla kauppiaat pitavat tarkeana paivan ensimmaista diilia, se on saatava hinnalla milla hyvansa. Ja taytyy sanoa etta kylla herra hommansa osasi. Kaupasta poistuessa olo oli hutera ja paapyoralla. Kauppaa kaydaan tunteella ja tosissaan. Mukaan irtosikin pieni kiva Kilimi (Turkkilainen ohut villa matto). Mikali puheet kasityosta ja laadusta pitivat paikkansa ei hintakaan ollut ihan paha. Huikea kokemus silti.
Kayserista jai melko hyisesta ilmastosta huolimatta mukava fiilis. Juttelin pitkat tovit keskusaukiolla Palestiinalaisen vaihtarin, Samerin, kanssa - muustakin kuin saasta. Illan hamartyessa hyvat Pidet (Turkkilainen pizza) naamariin ja dosalla kohti Erzurumia.

Heratys Erzurumissa oli jonkinlainen shokki. Bussi oli aikataulusta edella yli tunnin ja jostain syysta se ei halunnut ajaa Otogarin (Turkkilainen bussiasema) kautta vaan minut potkaistiin hankeen valtatien varrella. Kello oli 0445 ja pakkasta kymmenisen astetta. Onneksi Erzurum ei ole suuren suuri paikka joten paasin kartalle melko pian. Koin jopa jollain lailla hauskaksi ja jannittavaksi samoilun sumuisilla pakkasen kuuraamilla ja tyystin autioilla kaduilla. Kolmen vartin paasta loysin vihdoin tieni dosarille, nautin aamiaisen ja poistin liput Dogubayazitiin.

Dogubayazitilla on varsin komeat raamit. Vuoria jokapuolella ja pohjoisessa kruununa 5100-metrinen Mt. Ararat, Turkin korkein kohta. Toinen merkittava nahtavyys, Isak Pasan palatsi, loytyy 500 metria kaupungin ylapuolelta. Iltapaiva kavely linnakkemoskeijapalatsille paljasti kylan (ja turismin) nurjna puolen. Jotkut onnettomat turistit ovat erehtyneet antamaan lapsille rahaa koska "ne on niin sopoja" tai muuten maan. Nyt jokainen alta kymmenen vuotias tervehtii turistia hihasta roikkumalla ja huutamalla korviavihlovalla aanella"moneyy!". Kun rahaa ei irronnut lensi peraan lumipalloja, pienia kivia, omenan karoja, not so nice. Paatin aikaistaa Iraniin lahtoa paivalla. Onneksi sain illalla viela hyvan kokemuksen muuten positiivisen yllatyksen tehneesta Turkista kun kokeilin Hamamia, Turkkilaista kylpylaa, tays hoidolla. Ei uskoisi ihan heti etta ison karvaisen miehen pesu ja hieronta voi rentouttaa niin kovin! Viimeisen Turkin paivan kunniaksi nautin illalla viela yhden oluen. Iranissa korkki on tunnetusti kiinni ja pysyy.

1 kommentti:

  1. Mahtavaa, et blogi herää taas henkiin! Koitetaan jatkaa Iranissa myös. Täällä nähtiin tänään kummallinen valoilmiö, muistaakseni jotkut ovat kutsuneet auringoksi... Huivi on jo pakattu, pian nähdään!

    VastaaPoista