sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Iran - terroristien ja burqhien maa?

No niin, tervesia taalta pelatylta Iranin maalta. Olen loytanyt tieni jo Tabriziin asti ja tanaan olisi tarkoitus jatkaa yobussilla kohti Teherania.

Rajan ylitys meni smuutisti. Aikaa kului alle puolituntia ja viranomaiset olivat todella ystavallisia ja kohteliaita. Taallakin valuuttamarkkinoilla vallitsee mustaporssi; yllattavan hyvia kursseja tarjottiin alusta asti. Pienen tinkimisen jalkeen irtosi taksi Makuun. 23 kilomatria/1,1 euroa. Siis cabilla.

Iltapaivalla matka jatkui bussilla kohti parinsadan kilometrin paassa sijaitsevaa Tabrizia. Dosassa ongelmat alkoivat keraantya paalleni. Aluksi parikymppinen Iranilainen opiskelijatytto, Sedra, alkoi puhua minulle, sujuvalla englannilla tietenkin. Eihan Iranissa naiset saa puhua vieraille miehille! Kehtasi pyytaa viela sahkopostiosoitetta - poyristyttavaa.
Tilanne muuttui aina vain huonommaksi kun viereeni istui fysiikkaa Tabrizin yliopistossa opiskeleva Sina. En saanut yhtaan kuunnella rauhassa mp3 soitintani vaan jouduin koko matkan keskustelemaan hanen kanssaan yleisista politiikasta Iranissa ja muualla maailmalla, maan tavoista, kulttuurista ja historiasta, taloudesta, opiskeluista, uskonnosta ja ihan kaikesta.

Ja niinhan siina sitten kavi, tassa on puolitoista vuorokautta nautittu ilmaisesta taysihoidosta mielenkiintoisista keskusteluista Tabrizin valtavasta ja tunnelmallisesta basaarista Sinan ja hanen ystaviensa johdolla. Ennen kuin minut paastetaan Teheraniin joudun viela syomaan herrasvaen kokkaaman juhla-aterian.

Iran kuittaa.

ps. anteeksi hieman sarkastinen savy.

2 kommenttia:

  1. Sarkasmi ei haittaa, kunhan iloinen sancai pysyy hengissä. Ja onhan se ymmärrettävää, että Iranilaisten tyttöjen on ankarista laeista huolimatta vaikea hillitä itseään kun komea, pohjoismaalainen viikinki saapuu maisemiin. Hyvää ja ennen kaikkea turvallista Joulua, jos yhteyksiä ei saada enää ennen sitä.Tanja

    VastaaPoista
  2. Pohjoismaalainen viikinki? Eikö se ole oikeammin maailmankansalaiskarvanaama, Siis Jussi ei Helena=)

    Siisti lukea taas blogia. Nauttikaa Iranista ja reissusta

    Heikki

    VastaaPoista